Of je nou voor het verhuurbare vloeroppervlak (VVO) of bruto vloeroppervlak (BVO) je woning in wilt gaan meten; de NEN2580 is cruciaal om hierbij te gebruiken. Echter weten veel mensen hier niet van af. Daardoor kunnen er op de lange termijn enkele problemen ontstaan. Wil jij graag meer weten over NEN2580 metingen? Lees dan deze blog goed door, want je leert hier precies wat het belang is van je woning inmeten volgens de NEN2580 norm. Zo ben je op daadwerkelijk alles voorbereid.
Wat NEN 2580 inhoudt
Ten tweede is het goed om te weten wat NEN2580 precies inhoudt. Deze term is in feite de Nederlandse norm om van een woning de inhoud en oppervlakte van een woning te bepalen. Daarbij worden er verschillende soorten oppervlakte in deze norm beschreven. Hierdoor is er voor vrijwel elke woning een mooi houvast voor zowel huurder, verhuurders, verkopers en kopers van woningen. De verschillende soorten oppervlakken bepalen uiteindelijk wat de totale oppervlakte en inhoud daarvan is. In feite kun je dit dan ook beschouwen als de basis voor alle metingen die in de wereld van het vastgoed worden verricht.
Waarom is meten volgens de NEN2580 norm belangrijk
Er zijn verschillende redenen waarom de NEN2580 norm als erg belangrijk wordt beschouwd. Ten eerste is dit een standaard waaraan jij je vast kunt houden. Zonder een bepaalde norm die voor iedereen geldig is zou het wereldje van vastgoed namelijk in chaos gedoopt zijn. De ene persoon rekent immers een huis als 150m2, terwijl een ander juist vindt dat de oppervlakte 125m2 is. Met deze standaard wordt dat dus mooi voorkomen. Daarnaast zijn de methodes van deze normering erg simpel om je aan vast te houden. Het rekenen is niet erg gecompliceerd, waardoor het berekenen van een oppervlakte van een woning binnen mum van tijd verloopt. Dit is dan ook zeker een voordeel van deze methode.
Lees ook: Een poolcover kiezen vanuit ecologisch perspectief
Hoe gaat meten conform NEN2580 in zijn werk?
Tevens is het goed om te weten hoe een NEN2580 normering berekenen precies in zijn werk gaat. In de eerste plaats wordt de bovenste woonlaag berekend. Hier bevinden zich namelijk speciale uitzonderingen zoals een schuin dak. Na de bovenste woonlaag wordt de laag hieronder berekend. Dit gaat door tot en met de woonlaag die op de begane grond of zelfs onder de grond bevindt. Tot slot worden de externe bergruimten ook hierin meegenomen. Daarnaast wordt bepaald wat de hoeveelheid meters is en tot welke categorie ze behoren. Tot slot worden deze meters per categorie opgeteld om tot een uiteindelijk eindresultaat te komen. Zoals je kunt lezen is dit proces dus erg makkelijk om uit te voeren, waardoor je erg snel weet wat de oppervlakte en inhoud is van een woning of pand.