Centrale verwarming is de meest efficiënte manier om je huis te verwarmen. Met een druk op de knop kun je voor iedere kamer in je woning de temperatuur instellen. Zoals gezegd, super gemakkelijk, maar aan de andere kant niet zo gezellig. Wat die eigenschap betreft, is er niets wat op kan tegen de dansende vlammen in een open haard. Toegegeven, verwarmen doet het niet zo enorm, je moet er al vrij dichtbij gaan zitten. Maar gezellig is het zonder tegenspraak! En of het nu een ingemetselde houthaard, of een bio-ethanol haard staand is, ze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen.
In deze blog stellen we de gebruikelijkste types open haarden aan je voor. We geven er tegelijk bij waarom je deze wel of niet zou kiezen.
Open haard met schoorsteen of vrijstaande haard, de sfeer van knetterende vlammen
Dit is het traditionele type open haard met een stenen of metalen vuurhaard en een schoorsteen om rook af te voeren. Het creëert een authentieke sfeer en biedt een direct zicht op het vuur. Het zijn het type haarden waarin met hout of pellets wordt gestookt. Het voordeel is dat deze manier van open haard het gezelligste is. Maar het is tegelijk ook het meest arbeidintensieve en vervuilende systeem.
Een vrijstaande haard kun je plaatsen waar je wilt, je moet alleen zorgen dat er voldoende rookafvoer is. Een vuurkorf in de tuin zou je eigenlijk een vrijstaande haard kunnen noemen.
Inpluggen en klaar: de elektrische haard
Wie niet van het hardere werk houdt dat een houthaard meebrengt, kiest dikwijls voor de elektrische open haard. Elektrische haarden worden steeds populairder vanwege hun gemak en gebruiksgemak. Ze hebben geen rookkanaal nodig en kunnen eenvoudig in een stopcontact worden gestoken. Elektrische haarden creëren visuele vlammen en sommige modellen hebben ook een warmteafgifte. Het nadeel is dat verwarmen op stroom van het net een dure aangelegenheid kan zijn, zeker als er warmte bij te pas komt.
Lees ook: Montagekit – hoe kies je de juiste?
De gashaard, een combinatie van gemak en echte warmte
Gashaarden werken op aardgas of propaan en kunnen worden ontstoken met een druk op de knop. Ze bieden gemak, efficiëntie en regelbare warmte. Gashaarden hebben geen houtopslag nodig en produceren weinig rook en as. Dus eens geïnstalleerd zijn ze gemakkelijk in gebruik. Voor binnen beschik je best wel over een gasaansluiting, en dat is niet overal mogelijk. En het staat niet echt mooi om een propaanfles in je woonkamer te hebben.
Ben je bezorgd om de natuur ga dan voor een bio-ethanol haard
Bio-ethanol haarden gebruiken een brandstof op basis van ethanol, wat een hernieuwbare bron is. Ze hebben geen schoorsteen nodig en kunnen in verschillende ontwerpen worden geleverd, zoals inbouw, hangend of vrijstaand. Ethanol is een alcohol die gewonnen wordt uit suikerriet, en mais, tarwe of suikerbiet. Er is geen enkele commerciële brandstof waarbij de CO₂-uitstoot lager is dan bio-ethanol. Ben je begaan met een duurzaam bestaan, kies je beter voor deze open haard in je huis.