We hebben er even op moeten wachten, maar de zon komt eindelijk onze kant op! Nu het officieel lente is, krijgen steeds meer mensen de lente kriebels. Ik hoor iedereen om me heen al over afspraken bij Intratuin om de tuin weer klaar te maken voor het lenteweer. Maar wat ik ook steeds vaker hoor (en zie), is de enthousiasme rondom een hottub in de tuin.
Mijn oom heeft er eentje op zijn terras staan. Ik moest even wennen aan het idee. Want eerlijk toegegeven, het is decadent. Maar nu ik eenmaal gewend ben, staat ‘ie ook hoog op mijn lijstje!
Het verschil tussen een hottub en een jacuzzi
Laat ik gelijk een grote misvatting uit de wereld helpen. Een hottub en jacuzzi zijn niet hetzelfde. Een hottub is namelijk gemaakt van hout en eventuele binnenkant van kunststof, maar behoudt door het hout wel die natuurlijke sfeer. Een jacuzzi is echt volledig gemaakt van kunststof en is dankzij het altijd verwarmde water geen milieuvriendelijke optie. Oké, het is makkelijk als je direct vanuit je werk een duik wil nemen. En de waterstralen aan de zijkanten zijn ook een leuke toevoeging. Maar vergeleken met de sfeer en uitstraling van een hottub is een jacuzzi eigenlijk maar een lomp, groot ding in je tuin. Vind je niet?!
Om je het verschil te laten zien, hierbij de twee opties naast elkaar.
Hoe wordt het water van een hottub verwarmd?
Ik weet niet of jullie de aflevering van de Meilandjes hebben gekeken waarbij zij zelf in de hottub duiken. Zo ja, dan weet je ongeveer hoe het werkt. Zo niet, leg ik het je gewoon uit.
Het water in de hottub wordt niet automatisch verwarmd zoals bij de jacuzzi, maar moet echt opgewarmd worden door te stoken. Met de ingebouwde kachel kun je warmte creëren waarmee je het water in je hottub opwarmt. Het kost iets meer tijd om het water op te warmen. Maar zo heb jij nog genoeg tijd om je om te kleden, drankjes te verzorgen en wat hapjes klaar te zetten. Als het water eenmaal is opgewarmd, blijft de temperatuur vrijwel gelijk op 38ºC. En met een filter in de kachel voorkom je dat er in één keer te veel koolstofmonoxide vrijkomt.
Het kost dus wat meer tijd, maar is volledig veilig, milieuvriendelijker (ook niet geheel onbelangrijk) en ook echt een stuk gezelliger. Ik krijg er echt wintersport-vibes van. Alle mensen die ooit op wintersport zijn geweest, snappen vast wat ik bedoel. Maar het doet me ook aan een heerlijke dag in de sauna denken.
Wat je nog meer moet weten over een hottub in de tuin
Twijfel je nog of je een hottub wil plaatsen? Er is nog een aantal dingen die je moet weten als je van plan bent om een hottub aan te schaffen. Wij zetten het voor je op een rijtje:
- Vaak is de binnenkuip volledig van PE kunststof gemaakt, waardoor je geen last hebt van rare bobbels of naden. Ook geen scherpe randjes dus!
- De kans op lekkage is nihil. Het enige waar je op moet letten, is dat je er niet te veel water in doet. Dan loopt ‘ie namelijk over 😉 Maar zo heb je ook gelijk het gras water gegeven. Dus zo’n groot nadeel is het niet.
- De authentieke uitstraling is echt een verrijking van je tuin. Het hout is trouwens ook in meerdere tinten verkrijgbaar. Donker hout, licht hout.. het kan allemaal.
- Ongeacht wat veel mensen denken, is de hottub volledig veilig. Er is namelijk een tussenschot tussen de warme kachel en het zitgedeelte gemaakt, zodat jij, je kids of visite niet in direct contact komen met de kachel. En bij sommige modellen is de kachel zelfs extern geplaatst en door middel van een buis gekoppeld aan de hottub.
Heel leuk om een hottub te hebben in de tuin. Ik denk zelf ook over het aanschaffen van een hottub of zwembad. Ik ben alleen benieuwd naar de onderhoudsproducten die je nodig hebt. Is dat veel?