Toen wij ons huis kochten, hebben we direct een bouwdepot geopend. Voor duurzame maatregelen, zoals zonnepanelen. Die liggen er inmiddels al een aantal maanden op. Ons huis is daarmee direct een stukje duurzamer geworden.
Omdat steeds meer huishoudens hun woning willen verduurzamen, duik ik in dit artikel wat dieper in op de duurzaamheid van je woning (en hoe je die wat kunt opkrikken!).
Onafhankelijk worden van fossiele brandstoffen
Al decennialang is bekend dat we af moeten van onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Grondstoffen zoals gas, kolen en olie zullen ooit een keer opraken. En door verschillende gebeurtenissen in de wereld, zoals de oorlog in Oekraïne, wordt maar wat duidelijk hoe afhankelijk we zijn van brandstoffen uit andere landen.
Nu kunnen we het gas wel ergens anders vandaan halen. Maar dan blijf je alsnog met de vraag “hoe duurzaam is dat nu eigenlijk?” zitten. Het verbranden van fossiele brandstoffen zorgt namelijk voor extra CO₂-uitstoot. Om de opwarming van de aarde tegen te gaan, is het hoog tijd om actie te ondernemen. Enerzijds wordt ingezet op vermindering van het energieverbruik. Anderzijds op het overstappen naar energie uit hernieuwbare bronnen. Voor wat betreft dat laatste zijn er intussen al behoorlijk wat alternatieven, zoals bijvoorbeeld duurzame windenergie en energie opgewekt met zonnepanelen, zoals wij dat inmiddels ook doen.
Duurzamere vormen van elektriciteitsopwekking
Als vervanging van fossiele brandstoffen is groots ingezet op elektriciteit. Kijk bijvoorbeeld maar naar de opkomst van elektrische auto’s, warmtepompen en hybride ketels. Daar heb je elektriciteit voor nodig, die wel moet worden opgewekt. In het verleden deden we dat vooral in elektriciteitscentrales waar kolen of gas werden verstookt.
Intussen wint elektriciteit, die met behulp van hernieuwbare bronnen is opgewekt, aan aandeel. Zo zijn al meer dan anderhalf miljoen Nederlandse woningen voorzien van zonnepanelen. Iets minder dan twintig procent van de huishoudens in Nederland (1 op de 5 huishoudens dus al!) wekt op deze manier zelf stroom op. In de zomermaanden zetten de zonnepanelen het zonlicht om in energie. Wil je ook groene energie op de momenten waarop er geen of (te) weinig zon is? Dan kun je kiezen voor duurzame windenergie.
Een lager energieverbruik door duurzame(re) apparatuur en verwarming
Je ontkomt in een woning niet aan energieverbruik. In ieder huis is immers wel elektrische apparatuur aanwezig. Denk aan de tv, het opladen van je smartphone of tablet, een elektrische oven of magnetron.. En je woning moet natuurlijk verwarmd worden.
In de afgelopen jaren is steeds meer aandacht gekomen voor het belang van verduurzaming. Zo hebben de invoering van energielabels van elektrische apparatuur bijgedragen aan een behoorlijk verlaagd gebruik, en is LED echt de nieuwe standaard als het gaat om verlichting. Daarnaast zullen ook steeds minder woningen verwarmd worden met een gasgestookte cv-ketel. Nieuwbouwwoningen zijn steeds vaker aangesloten op een warmtenet, of voorzien van een elektrische warmtepomp.
Financieren: bouwdepot, subsidie, sparen en andere opties
Is je interesse in het verduurzamen van je woning gewekt? Dan ga je waarschijnlijk over naar de volgende stap: het kostenplaatje. Wij hebben ervoor gekozen om onze zonnepanelen (waar we, na aftrek van BTW, zo’n €2.700 voor betaalden) te financieren met een bouwdepot voor duurzame maatregelen.
Daarnaast is er nog genoeg keuze, zoals:
- Het sparen van het benodigde bedrag, zodat je de financiering volledig zelf kunt voldoen. Dat scheelt je een hoop rente!
- Het aanvragen van subsidie voor o.a. een warmtepomp of groen dak (aanvragen kan pas nadat deze geplaatst zijn);
- Het opnemen van (een deel van) je overwaarde om hiermee je huis te verduurzamen;
Je hebt opties genoeg. En kom je er zelf niet uit? Dan kan een (hypotheek)adviseur je altijd een handje helpen.