fbpx
Duurzaam wonen
Woontrends

Zo leer ook jij duurzamer wonen

Er is steeds meer aandacht voor het klimaat. We eten minder vlees, we dragen langer dezelfde kleding (en als we ze beu zijn, verkopen of doneren we ze) en met de elektrische auto’s en scooters wordt reizen ook nog duurzamer. Maar hoe zit dat eigenlijk met wonen? Kunnen we duurzamer wonen? En hoe pak je dat aan? Met deze tips kan ook jij een stap zetten richting duurzamer wonen.

1. Je huis goed isoleren

We weten allemaal dat energielabel A beter is dan energielabel G. Maar waarom eigenlijk? Doordat je je huis isoleert, hoef je in de zomer minder energie te gebruiken voor de airco. Het grootste deel van de warmte houd je namelijk buiten. En in de winter hoeft de verwarming ook niet zo hoog, omdat de warmte in huis blijft.

Dit betekent niet gelijk dat je je huis compleet moet laten renoveren. Wat je wel kan doen om je huis beter te isoleren? Deze punten helpen je zeker:

  • Heb je nog geen dubbelglas? Je kan veel energiekosten besparen door je glas te laten vervangen. Het is even een investering, maar dat zal zich dubbel en dwars terugverdienen.
  • Investeer in raamdecoratie. Ook bij dubbelglas verdwijnt er nog 20 tot 30%(!) aan warmte via je ramen. Door raamdecoratie op te hangen, blijft die warmte deze winter gewoon bij jou binnen en hoef je minder te stoken. En in de zomer zorgt de raamdecoratie voor een extra laag waar de warmte zich doorheen moet vechten.
  • Last van tochtkieren? Laat het repareren! Zelfs de brievenbus kan nog veel kou doorlaten. In de tussentijd kan je werken met tochtkussens, zodat de kou niet jouw woon- of slaapkamer binnen kan komen.

2. Duurzame merken

Net als in de wereld van kleding zijn er veel duurzame merken op gebied van wonen. Zo schreven we onlangs over duurzame verf van Amazone. De krijtverf van Amazone is namelijk ecologisch en volledig gemaakt op basis van natuurlijke grondstoffen en kleurpigmenten.

Andere merken die zich inzetten voor een duurzamer interieur zijn bijvoorbeeld Yumoko, een webshop voor beddengoed, handdoeken, washandjes, plaids, spreien en dat allemaal gemaakt van biologisch katoen. Het merk By Mölle is vergelijkbaar en maakt bijvoorbeeld plaids van gerecycled denim. Zo krijgt jouw oude jeans een tweede leven!

Duurzame meubels en accessoires hoeven trouwens niet duur te zijn. Ikea heeft een aantal meubelstukken in hun collecties ontworpen die beter zijn voor het milieu. De Odger stoel is bijvoorbeeld gemaakt van gerecycled plastic en dus een stuk minder slecht voor het milieu!

3. Energiezuigende apparaten

Oude lampen, stekkers in het stopcontact, lampen aanlaten, de airco aan laten staan, je tv aanzetten terwijl je eigenlijk geen tv wil kijken (gewoon, om de stilte te doden bijvoorbeeld).. Er zijn genoeg kleine dingen die je elke dag kan toepassen zodat je moeder natuur helpt.

Vervang je oude lampen door ledlampen, haal stekkers uit het stopcontact als je de apparaten niet verwacht te gebruiken en laat je tv niet aanstaan omdat het anders stil wordt in huis. Zet lekkere muziek op, ga met je partner of je gezin wat leuks doen of ga een leuk boek lezen. Want eerlijk is eerlijk: aan één avond geen tv kijken, daar gaan we niet heel veel van missen toch?

Demi

Ik kan ontzettend blij worden van een mooi interieur. Scandinavisch, industrieel of bohemian? Ik houd ervan! En met leuke accessoires kan je je huis echt persoonlijk maken, zodat een huis echt als thuis aanvoelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *