fbpx
Kleur woonkamer bepalen
Interieur

Zo kies je de juiste kleur voor je woonkamer

Dat we vanaf deze week eindelijk weer wat meer mogen proeven van het leven buiten onze woning en de supermarkt, betekent niet dat we ons interieur gelijk weer moeten vergeten. Ik hoop dat je er in de afgelopen weken achter bent gekomen hoe fijn jouw eigen woning is. En met een nieuw kleurtje op de muur maak je die nog leuker!

Maar hoe kies je eigenlijk de juiste kleur? Er is een aantal punten waar je goed op moet letten bij het kiezen van een nieuwe kleur verf. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Maak een moodboard

Het klinkt zo cliché, het maken van een moodboard. Maar door verschillende ideeën bij elkaar te zetten, kom je er vaak pas echt achter hoe jouw droominterieur eruit zou zien. De kleuren, stijlen, materialen en vormen komen daar goed in naar voren. Dat vormt de basis voor de nieuwe kleur(en) op de muur.

Heb je zelf geen woontijdschriften of vind je het zonde om erin te gaan knippen? Dan kun je natuurlijk ook moodboards op Instagram en Pinterest maken. Op Pinterest kun je bijvoorbeeld een bord met ‘Woonkamer ideeën’ maken. Op Instagram kun je foto’s opslaan in een bepaalde map. Zo kun je dus ook online aan de slag met het opdoen van inspiratie.

Wensenlijstje en pijnpunten in kaart brengen

Je hebt een kleine woonkamer, veel of juist weinig natuurlijk licht of het is allemaal iets te saai en basic? Door duidelijk neer te zetten of uit te spreken wat je wil, vallen er al direct veel dingen af. Komt er weinig zonlicht in huis, omdat je een lange en smalle woonkamer hebt? Donkere tinten zien er heel tof uit op Instagram en Pinterest, maar ik zou ze toch echt even overslaan als ik jou was.

In dit geval zou ik juist gaan voor een lichte tint, zoals beige of mintgroen. Wit zou ook kunnen, maar kies dan wel voor een warme tint. Koele wittinten maken de woning naast ‘donker’ ook nog eens heel ‘koel’.

Hoe lichtinval de kleur kan veranderen

Misschien heb je dit ooit al gehoord, maar de kleur op de muur kan er heel anders uitzien bij verschillende soorten licht. In warm avondlicht lijkt die beige kleur op je muur ineens veel warmer en heeft het meer weg van licht-oranje. En als het regent, wordt die pasteltint gelijk heel grauw.

Tip om te voorkomen dat je straks baalt van die nieuwe kleur: koop wat verftesters. En dan niet die papieren kleurwaaiers, maar echte testers zoals die van Flexa bijvoorbeeld. Dit kun je dan op een stuk papier of behang toepassen en die met washi tape op de muur plakken. Hoef je niet gelijk allerlei kleurvlakken op je muur te maken, maar zo zie je wel gelijk wat het resultaat is in verschillende soorten zonlicht. Oh, en test ook gelijk even met verschillende typen sfeerverlichting. Vaak heeft dit ook nog invloed op de kleur op je muur.

Investeer in nieuwe accessoires

Het gebeurt te vaak dat we voor een veilige kleur kiezen, omdat onze accessoires er anders niet bij zouden passen. Maar waarom die kans op een tof interieur laten liggen omdat je twee jaar geleden die ene vaas of dat schilderij hebt gekocht?! Dat zou zo zonde zijn. Als je eenmaal een kleur hebt gekozen, kijk dan goed naar de materialen, vormen en kleuren daar goed bij staan en vind zo je weg naar een nieuwe, stijlvolle woonkamer!

Demi

Ik kan ontzettend blij worden van een mooi interieur. Scandinavisch, industrieel of bohemian? Ik houd ervan! En met leuke accessoires kan je je huis echt persoonlijk maken, zodat een huis echt als thuis aanvoelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *