In een open (woon)keuken is de eettafel een alles bepalend item. Maar het aanbod is groot: voor welk materiaal ga je? Hoe groot mag die zijn? En ook: welke vorm moet de eettafel hebben? Voor ons was het twee jaar geleden meteen duidelijk: wij gaan voor rond!
Bij wie staat die ronde tafel?
Mijn naam is Annet van Duren. Samen met mijn partner en dochter Donna woon ik in het prachtige Den Dolder, waar ik regelmatig de bossen in ga met mijn hardloopschoenen aan of met de racefiets. Ik ben eigenaar van trainingsbureau Strategisch Opleiden, waarmee we managers trainen in het voeren van inspirerende gesprekken met hun medewerkers. Onlangs hebben wij een nieuw huis gekocht en helemaal ingericht naar onze eigen stijl. Eén van onze pareltjes is onze ronde tafel die een centrale plek inneemt in de woonkeuken.
Links: bij Annet thuis – Rechts: FonQ
Waarom wij direct kozen voor een ronde tafel
Voordat wij dit huis kochten, woonden we samen in een vrij nieuw appartement. Net als bij veel andere nieuwbouw woningen waren de ruimtes vrij hoekig en strak. Geen leuke hoekjes, rare trappetjes of andere hoogteverschillen zoals je ziet in de meer karakteristieke woningen. Onze meubels hadden diezelfde hoekigheid. Hierdoor misten we gezelligheid. En wanneer vrienden langskwamen voor een borrel of een etentje, voelden we hetzelfde: de eettafel – toen nog een rechthoekige – voelde vrij formeel aan.
Bijpraten met iedereen
De belangrijkste reden waarom wij kozen voor een ronde eettafel was dan ook de gezelligheid. Bij een rechthoekige tafel praat je vooral met degene die naast en tegenover je zit. Een gesprek met de hele groep is een stuk lastiger. Ook vinden wij het gezelliger als je het eten en drinken over de hele tafel kunt verspreiden en mensen er makkelijk bij kunnen. Veel gezelliger dan wanneer er steeds iemand moet roepen: “mag ik het zout?!”.
De ruimte is meer in balans
Een tweede reden waarom we meteen duidelijk hadden dat we een ronde eettafel wilden, was omdat het de ruimte meer in balans brengt. In een vierkante of rechthoekige ruimte, brengt een ronde vorm meer rust. Daarnaast blijft er meer ruimte over in de hoeken van de kamer, waardoor er meer luchtigheid ontstaat. Ook zou er bij een rechthoekige tafel de helft van de mensen met hun rug naar de tuin zitten. Dit is met een ronde tafel veel minder het geval.
Nooit meer ongemakkelijk aan het hoofd van de tafel
Ken je dat? Dat je met een oneven aantal eters bent en dat er iemand aan het hoofd van de tafel moet zitten? Meestal is dat degene die het laatste binnenkomt, of de meest welopgevoedde heer van het gezelschap (al komt dit laatste nauwelijks nog voor). Met een ronde tafel heb je hier geen last meer van. Komt die ene vrijgezelle vriend van jullie borrelen met een ander stel? Dan is hij niet meer het vijfde wiel aan de wagen. Het is echt een stuk intiemer.
Zijn er dan geen nadelen?
Voor ons niet. Waar we ons in het begin nog wel zorgen maakten over de grootte van de tafel (1,70 meter doorsnede), blijkt dat in de praktijk heel erg mee te vallen. Onze voornaamste zorg was dat de tafelschikking bij een klein groepje (2-4 personen) ‘vreemd’ zou zijn. Dit blijkt nu in de praktijk erg mee te vallen. Er passen makkelijk acht ruime stoelen met armleuningen om de tafel. En wanneer er een kleinere groep aan tafel zit, schuiven we een paar stoelen weg en heb je dezelfde intimiteit. Daarnaast voelt het eenstuk minder formeel, doordat je niet meer recht tegen over elkaar zit. Voor ons dus alleen maar voordelen.
Uitgelichte afbeelding via Marmerentafels.nl