fbpx
voorjaarsschoonmaak tips
Overig

De voorjaarsschoonmaak: 5 tips & tricks

Het gebeurt elk jaar weer: de voorjaarsschoonmaak. En als ‘ie is afgelopen, zweer je dat je elke maand je huis bijhoudt, zodat je het volgend jaar niet hoeft te doen. Knipper twee keer met je ogen en je bent weer zover. Tijd voor, jawel, de jaarlijkse schoonmaak. In dit blog wat tips en tricks die je vast kan gebruiken tijdens je jaarlijkse schoonmaakronde!

#1: Ruim op per categorie

Ik heb het al vaker over Marie Kondo gehad. Deze welbekende opruimgoeroe staat bekend om haar KonMari opruimmethodiek. Hierbij ruim je niet per kamer, maar per categorie op. Al je potjes met kruiden, al het beddengoed, alle handdoeken, alle opbergdoosjes: je ruimt per categorie op.

Nu denk je: maar waarom dan? Nou, probeer het eens. En begin dan met je kleding. Je denkt dat je niet zo veel kleding hebt, tot je alles op je bed gooit. Niet alleen wat er in je kledingkast hangt, maar ook het zomergoed dat je in je koffers hebt bewaard, kleding die nog in de was moet.. Kom je er zo maar achter dat je 12 spijkerbroeken hebt in plaats van 5.

#2: Regel een goed systeem

Ikzelf ben echt geen ster in opruimen. Mensen die mij kennen, weten dat ook. En daar maak ik geen geheim van. Wat ik wel probeer, is een systeem te creëren dat goed voor mij werkt. Sokken gaan niet los in een lade, maar in een bakje. Zelfde geldt voor sportkleding, die gaat allemaal in een bak die in mijn lade past. Zo weet ik precies waar het ligt, is het makkelijk op te bergen en weer makkelijk te pakken als ik het nodig heb.

Kruiden zijn ook zo’n dingetje. Al die verschillende vormen potjes.. Koop een grote bak (of kijk of je er nog eentje op zolder hebt liggen) en zet hier alle potjes in. Desnoods plak je er nog een sticker op, zodat je ook aan de bovenkant kan lezen wat er in zit. Zo zwerven ze niet meer rond in de keukenlade, maar liggen ze gewoon op één vaste plek.

Ikzelf ben echt geen ster in opruimen. En daar maak ik geen geheim van.

#3: De twijfel-stapel

We hebben allemaal wel een paar items waarvan we onszelf afvragen of we het echt nodig hebben. Maar weggooien? Nee, want ‘tijdens Kerst zou ik dit kunnen gebruiken’ of ‘als ik weer ga sporten, pas ik wél in die jeans’. De twijfel-stapel is een stapel die nu nog geen vast plekje in huis verdient, maar ook niet weg kan.

Vraag jezelf dan het volgende af: heb ik dit het afgelopen jaar gebruikt? Is het antwoord ‘nee’? Dan is er vast iemand anders die er blij van wordt (hello kringloopwinkel, Vinted of Marktplaats, verdien je er ook nog wat aan!). Is het antwoord ‘ja’? Ga dan na of het je leven wel echt rijker maakt. Vaak zegt dit antwoord ook al genoeg.

#4: Doneren of verkopen

Maak een grote bak met items die je niet meer draagt, niet meer nodig hebt of inmiddels vervangen zijn. Als je een keer een dagje tijd hebt, zet je alles op de foto en kan je het op bijvoorbeeld Marktplaats zetten. Ga er niet de hoofdprijs voor vragen. Deze items heb je namelijk niet meer nodig en nemen nu alleen maar ruimte in. Tientje voor dat ene boek? 25 euro weten te scoren voor de blender? Say yes to the dress deal! Het gaat je een hoop ruimte én geld opleveren!

Heb je geen zin in dat verkoop-gedoe? Dan kan je altijd binnen je omgeving kijken of je er iemand anders blij mee kan maken. Kan je vriend, vriendin, ouders, buurvrouw, collega of sportmaatje er niets mee? De kringloop of tweedehands winkel is blij met vrijwel alles. Dus ook met jouw oude spullen.

#5: ‘no-buy-month’ of zelfs ‘no-buy-year’!

Op internet gaan best wat challenges rond. Ik volg zelf Lekkerlevenmetminder.nl en ook daar zie ik ‘m wel eens voorbij komen. De ‘no-buy-month’ challenge. Hierbij koop je dus een maand niets (buiten natuurlijk de boodschappen e.d. om). Dat houdt niet alleen in dat je meer geld over houdt, maar ook dat je geen extra spullen in huis haalt die je later waarschijnlijk weer moet opruimen.

Krijg je al stressvlekken van het idee dat je niks mag kopen? Dan is er nog een andere tactiek. Als je iets nieuws koopt, moet er iets anders verkocht, gedoneerd of weggegooid worden. Nieuwe vaas gekocht? Dan is de kans groot dat je die oude vaas niet meer mooi vond. Kan je geen afstand doen van je vazen? Dan kan je vast wel afstand doen van een deel van je collectie tupperware doosjes. One goes in, one goes out. Hang ‘m boven je bed, op je koelkast, naast de deur, als papiertje in je portemonnee.. Je snapt ‘m wel.

Good luck!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *