fbpx
Interieur,  Woontrends

Trend in binnenverwarming: pelletkachels

Het wordt steeds kouder, tijd om heerlijk te gaan stoken!

Warm in huis dankzij pelletkachels

In het vorige blog hebben we het gehad over hoe je in de winter nog lekker buiten kan zitten dankzij buitenhaarden. Nu gaan we het hebben over hoe je lekker warm binnen kan zitten. Niet met een centrale verwarming, gaskachel of houtkachel, maar met de producten die op dit moment de trend zijn op het gebied van binnenverwarming: de pelletkachel. De pelletkachel is vooral populair doordat u er CO2-neutraal je woning mee kunt verwarmen. Verder bieden pelletkachels nog veel meer voordelen.

Wat zijn pelletkachels?

De pelletkachel is een kachel waarin pellets worden verbrand, meestal houtpellets. Houtpellets zijn kleine cilindervormige stukjes hout. Een pelletkachel brengt de sfeer van een houtkachel met zich mee door de zichtbaarheid van de vlam in het raam. Verder heeft de pelletkachel het gemak van een gaskachel. Je vult de pelletkachel met houtpellets, voert de gewenste temperatuur in en de pelletkachel regelt verder alles zelf. De toevoer gaat automatisch en de pelletkachel zorgt voor een constante temperatuur.

Hoe werken pelletkachels?

Ieder pelletkachel heeft een reservoir voor houtpellets, meestal van 15 kilogram. Door middel van een vijzel worden de houtpellets in de vuurkorf geworpen. Hoe hoger je de temperatuur instelt, hoe meer houtpellets in de korf terechtkomen.

Er ontstaat een optimale verbranding doordat de ventilator lucht van buiten door het vuur blaast. De verwarmde lucht die de pelletkachel produceert wordt aan de voorkant uitgeblazen. Een schoorsteenaansluiting is niet nodig omdat de verbrande lucht onder druk door een rookgasventilator naar buiten wordt gevoerd.

Soorten pelletkachels

De meeste mensen gebruiken dit soort kachels als bijverwarming en gebruiken de CV-installatie voor warm water, de badkamer en bij zeer koude buitentemperaturen. Hiermee kunnen ze al een veelvoud aan gas besparen. Kies voor een pelletkachel die lucht verwarmt. Je verwarmt dan met de pelletkachel bijvoorbeeld de woonkamer en aangrenzende kamers, de keuken en gang.

Ook zijn er modellen die meerdere etages kunnen verwarmen. Deze hebben extra aansluitingen voor kanalisatie. Hier kunnen slangen op aan worden gesloten die door het huis worden geleid. Via roostertjes komt de lucht in meerdere kamers op meerdere verdiepingen terecht. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om twee of meer kachels te kopen die dan samen het gehele huis verwarmen.

Wilt u ook de radiatoren, de vloerverwarming en het sanitair met de pelletkachels verwarmen? Dan heb je een pelletkachel met CV-aansluiting nodig. Deze kachels worden ook wel thermopelletkachels, hydropelletkachels of cv-pelletkachels genoemd.

Voordelen en nadelen op een rijtje

Deze kachels bieden veel voordelen:

 • Gemakkelijke bedieningswijze: je hoeft zelf niets aan te steken
 • Co2-neutraal
 • U hoeft geen hout verzamelen
 • U heeft minder gaskosten
 • Sfeer en comfort
 • Weinig asresten
 • Weinig rookvorming

Toch hebben pelletkachels ook een aantal nadelen:

 • Geluid van de ventilator
 • Elektriciteitskosten
 • Pellets kopen
 • Onderhoud

Deze nadelen wegen alleen niet op tegen alle voordelen. Je bent bijvoorbeeld wel geld kwijt op het gebied van pellets en elektriciteit, maar uiteindelijk bespaar je geld op de stookkosten. Een gemiddeld huishouden is ongeveer 1400 per jaar kwijt aan gas, terwijl een gemiddeld huishouden maar 400 euro per jaar kwijt is aan de houtpellets en elektriciteit. Het is dus geen wonder dat de pelletkachel zo stijgt in populariteit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *