fbpx
konmari methode opruimen
Doe het zelf,  Interieur,  Overig

Opruimen volgens de Konmari methode

De Konmari methode voor effectief opruimen is ontzettend populair. Marie Kondo, de ‘opruim-goeroe’, helpt jou te bepalen wat er echt toe doet. Klinkt makkelijk, is het niet (altijd). Maar wat houdt deze methode nou precies in? Hier een overzicht! 

De Konmari methode

Volgens Marie Kondo ruim je niet per ruimte, maar per categorie op. Volgens haar werk je een stuk efficiënter en is het resultaat een stuk beter. Je begint met kleding, gaat vervolgens door naar boeken en papieren en daarna komen de overige dingen (ook wel ‘Komono’ genoemd). Hier vallen bijvoorbeeld posters, elektronische apparaten en reisspullen (zoals je koffer) onder.

1. Kleding opruimen

Je begint het opruimproces met het opruimen van kleding. Je verzamelt alle kleding op één plek, zodat je ziet hoeveel kleding je nou echt bezit. En we kunnen je vertellen: dat kan best een confrontatie zijn. Vervolgens ga je elk kledingstuk apart af. ‘Does it spark you joy?‘ is de vraag die je jezelf moet stellen. Wordt je blij van een kledingstuk, bijvoorbeeld van je mooie Marc Cain shirt of H&M broek? Dan mag je het houden. Bij kledingstukken waar je niet meer blij van wordt, bedank je ze (ze hebben je toch weer mooi door een aantal koude winters gesleept) en leg je ze apart om bijvoorbeeld te doneren.

2. Boeken en papieren

Ook hier leg je alles op een stapel en ga je per stuk af of dit je helpt naar een betere toekomst. Het klinkt wat zweverig, maar als je er eenmaal inkomt ga je als een speer. Benieuwd hoe anderen dit hebben ervaren? Op Netflix kan je de serie ‘Tidying up with Marie Kondo’ bekijken, waar je ziet hoe zij gezinnen adviseert en ondersteunt tijdens het opruimproces.

3. “Komono”, a.k.a. overige spullen

Aangekomen bij de volgende categorie gaan we aan de slag met alles wat niet in de voorgaande categorieën paste. Denk hierbij aan de eeuwige troep in de schuur/garage, pannen, snoeren en opladers voor elektrische apparaten etc. Berg alles op in (doorzichtbare) dozen en zet alles rechtop, zodat je direct ziet wat er in zit. Het is even wennen, maar zodra je alles geordend hebt volgens de Konmari methode wil je niets anders meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *