fbpx
rust in huis
Woontrends

Meer rust in je huis creëren

We gaan alweer de derde week van quarantaine in. Eerlijk: ik vind het nog redelijk snel gaan. Het voelt niet alsof ik al drie weken elke dag thuis werk in plaats van op de redactie. Wat ik wel merk, is dat ik minder rust ervaar thuis. Misschien omdat ik niet heel veel beweeg (een enkeltje koelkast zijn zo’n 7 stappen..)? Of is het iets anders..

Goede energie in huis

Dit klinkt misschien wat zweverig, ‘goede energie’. Maar ik geloof er wel in. Als je huiskamer inmiddels meer lijkt op een bunker en vol ligt met rommel, wordt je daar niet bepaald gelukkig van. Rotzooi zorgt voor onrust. Niet alleen voor het oog, maar ook voor je mind.

Het is niet anders: tijd om op te ruimen! En daarmee bedoelen we niet dat je al je zooi in een doos schuift en in de kelder of op zolder zet. Nee, écht opruimen. Een beetje a la KonMari. Hierbij ruim je op per categorie. Begin dag één bij de keuken. Haal alle borden, bestek, glazen, mokken, pannen etc. uit de lades. Vaak hebben we een hoeveelheid spatels, pollepels en andere kookgerei waar een chef jaloers op zou zijn. Maar hoe vaak gebruik je die nou? Kijk wat je echt nodig hebt en gooi de overbodige items weg (of doneer ze!).

Een andere tip die voor veel mensen helpt: maak elke dag je bed op. Het lijkt zo onschuldig om je bed niet op te maken, maar een rommelig bed zorgt voor een rommelig en onrustig geheel in de ruimte. Net als vieze borden op het aanrecht. Zorg dat het gelijk in de vaatwasser terecht komt of was je bord even af. Kleine moeite.

Minimalistisch?!

Steeds vaker hoor ik dat mensen meer spullen weg willen doen. We komen er – eindelijk – achter dat meer spullen niet direct voor meer plezier of meer geluk zorgen. Vaak juist het tegenovergestelde. Wij hebben thuis bijvoorbeeld een pastamachine, blender, keukenmachine, nog een blender (ja, echt), citruspers en nog wat andere apparaten staan. Je begrijpt: die worden amper gebruikt. Het leek ons wel handig. Maar het neemt nu vooral veel ruimte in beslag. En al die spullen beginnen steeds vaker een doorn in het oog te vormen. Herken jij dit ook? Dan weet je hoe laat het is.. Tijd om te kijken of je iemand anders er wél gelukkig mee kan maken.

Hoe ik ermee aan de slag ging tijdens de quarantaine

Ik werk nu dus vanuit huis. En dat is soms best lekker (van een wekker om 6 uur naar een wekker om 7 uur). Maar juist doordat ik zoveel thuis ben, merk ik hoeveel spullen ik eigenlijk heb. Ik kom ze namelijk een stuk vaker tegen. Mijn kledingkast bijvoorbeeld. Veel kledingstukken waren te groot geworden. Je zou denken: die kunnen dan weg. Maar nee, ik liet ze in mijn kast liggen tot ik dacht ‘oke, dit kan echt niet meer’. Inmiddels ziet mijn kledingkast er een stuk beter uit en hebben al veel kledingstukken een nieuwe eigenaar gekregen. En de clichés zijn waar: hoe minder je in je kast hebt hangen, hoe makkelijker de keuze wordt.

Demi

Ik kan ontzettend blij worden van een mooi interieur. Scandinavisch, industrieel of bohemian? Ik houd ervan! En met leuke accessoires kan je je huis echt persoonlijk maken, zodat een huis echt als thuis aanvoelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *