Denk je er over na om je trap een make-over te geven? Dan vraag je jezelf een aantal dingen af. Hoe ziet mijn droomtrap eruit? Van hout, PVC of gestoffeerd met vloerbedekking? Aan welke eisen moet mijn nieuwe trap voldoen? En natuurlijk: wat kost een traprenovatie?. Een traprenovatie is niet niks en doe je ook zeker niet elke dag. Daar wil je goed over nadenken.
In dit artikel nemen we verschillende soorten traprenovaties onder de loep, bekijken we de voor- en nadelen van het zelf renoveren van je trap in vergelijking met het laten renoveren van je trap door een professional en delen we wat mooie sfeerbeelden om je te inspireren.
De verschillende soorten traprenovaties
Net als bij banken, vloeren, tafels en stoelen gaat er een wereld voor je open als je je verdiept in de verschillende soorten trappen. Open trappen, wenteltrappen, rechte trappen of trappen met een draai. En dan hebben we het nog niet eens over de materialen gehad. Kijken we naar de mogelijkheden, dan zijn dit de populairste:
- PVC trapbekleding
- Trap bekleden met vloerbedekking
- Stalen trap (zowel wenteltrap als open trap)
- Halve maantjes op een al bestaande trap plaatsen
- Het opnieuw verven van de traptreden en stoorborden
Het zelf maken en plaatsen van een stalen trap vereist echt vakwerk en dus de hulp van professionals. Voor de andere opties kun je zelf de afweging maken. En daar helpen we je bij!
Zelf je houten trap renoveren door te verven
De meeste trappen zijn gemaakt van hout. Een middagje in de weer met een schuurmachine, primer, slijtvaste verf, een kwalitatief goede kwast en voldoende afplaktape en je trap kan weer een jaartje mee. Wil je je trap een nieuwe look geven zonder al te veel geld kwijt te zijn? Dan is dit een goede optie. Investeer wel in goede kwasten en in verf die speciaal ontwikkeld is voor trappen en andere veelgebruikte oppervlakken.
De trap zelf opnieuw stofferen met vloerbedekking of PVC
Is je huidige trap al eens gerenoveerd (door jou of door de vorige bewoners) en ben je toe aan iets nieuws? Wellicht heb je erover nagedacht om het zelf te doen om zo kosten te besparen. Het verwijderen van de vloerbedekking of PVC is vrij eenvoudig en gaat zelfs de “Help, Mijn Man Is Klusser”-mannen nog goed af. Om je trap hierna opnieuw te bekleden vraagt al iets meer kennis en handigheid, maar is ook nog goed te doen als je werkt met goede materialen en alle stappen goed voorbereid. Denk aan het opmeten van de juiste maten van alle traptreden om het juiste materiaal aan te schaffen. Bij vloerbedekking hoef je niet zo nauw te kijken, bij PVC wordt het al wat lastiger.
Het zelf renoveren van je trap vraagt veel tijd. Zo moet je de basis van je trap grondig schuren en ontvetten voor je aan de slag kunt met de nieuwe trapbekleding. Koop of huur een goede schuurmachine bij de bouwmarkt om alle lijmresten te verwijderen. Doe je dit niet, dan kan de nieuwe lijm of kit niet goed hechten op de ondergrond en kan het materiaal in de loop der tijd loslaten. Als de ondergrond weer egaal is, kun je het nieuwe materiaal bevestigen.
De trap laten stofferen met vloerbedekking of PVC
Heb je twee linkerhanden, geen tijd of simpelweg geen zin om zelf de trap opnieuw te bekleden? Dan is het uitbesteden van je traprenovatie ook een optie. In je hele leven zul je je trap slechts enkele keren (laten) renoveren, professionals doen het dagelijks. Zij weten als geen ander waar ze op moeten letten bij het plaatsen van een nieuwe trap.
Door de kennis van de professionals en de werkuren betaal je een flink bedrag voor een traprenovatie. Focus je echter niet alleen op de kosten, maar ook op de baten van het laten stofferen van je trap(pen) door vakmannen. Jij hoeft namelijk niets te doen. De vakmannen voeren het afval af, regelen het materiaal en de overige benodigdheden, plaatsen je nieuwe trap zoals jij dat wil en alles wordt tot in de puntjes verzorgd. En als ze eenmaal klaar zijn, heb jij een trap waar je weer jaren van kunt genieten. Dat is heel wat waard!
Wat kost een traprenovatie?
En dan natuurlijk de hamvraag: wat kost een traprenovatie? Dat verschilt per huishouden. Een rechte, gesloten trap is makkelijke te renoveren dan een open wenteltrap. Daarnaast spelen ook het aantal tredes, het gewenste materiaal en de extra opties, zoals verlichting in de treden, mee. Een traprenovatie kost gemiddeld tussen de €1.000 en €3.500. Je kunt het uiteraard nog goedkoper of duurder maken als je zelf wil.
Denk je er over na om het uit te laten besteden? Dan kun je bij verschillende partijen een offerte opvragen. Focus je dan zowel op de prijs als op je gevoel bij de verschillende partijen. Waar voel jij je prettig bij? Er staan immers een of meerdere dagen vakmannen in je huis. Dan wil je je wel voldoende op je gemak voelen.
Lees ook: Je veranda inrichten: 5 tips
Inspiratie voor je nieuwe trap
Begint het bij jou ook te kriebelen, een nieuwe trap? Dan is inspiratie altijd welkom. Door goed te kijken naar wat je wel (en vooral ook niet wil), kun je gerichter zoeken en verschillende offertes aanvragen en vergelijken.