De gashaard is razend populair. In steeds meer woningen vind je er eentje. Een kleine haard als centraal punt in de zithoek of als onderdeel van een groot tv meubel.
Veel van deze haarden zijn gashaarden die aangesloten zijn op je gasaansluiting. Dat geeft een heel sfeervol en warm effect, maar met de huidige gasprijzen zet je deze liever niet dan wel aan. Wil je een haard in huis de je zonder schuldgevoel voor je bankrekening kunt aanzetten? In dit blog leg ik je meer uit over elektrische sfeerhaarden!
De elektrische sfeerhaard: wat is het?
Bij een elektrische openhaard worden de vlammen nagebootst door middel van LED verlichting. Door middel van een afstandsbediening of touchscreen paneel kun je je elektrische haard eenvoudig aan- en uitzetten en de realistische vlam groter of kleiner maken.
Daarnaast verwarmen elektrische haarden met een verwarming tot zo’n 28 graden Celsius, waardoor het gevoel van een echte gashaard nog beter nagebootst wordt. Met een maximaal verbruik van 750W tot 1500W in de hoogste stand is het thuis heerlijk warm, gasvrij en dus milieuvriendelijk!
Anders dan bij een gashaard kun je de elektrische haard eenvoudig monteren door middel van stekkers. Net als bij een lamp is dat dus zo gepiept!
De verschillende soorten elektrische haarden
Bij elektrische haarden heb je keuze uit verschillende opties. Denk aan de inbouw elektrische haard. Vaak wordt een muur over de gehele hoogte van de kamer gebouwd, waarin de elektrische haard stijlvol wordt verwerkt. Naast de ingebouwde haard blijft de muur mooi strak.
Bij een cinewall daarentegen wordt ook je tv en eventueel zelfs je soundbar in de extra muur verwerkt! Erg mooi en luxe, want zo zie je geen enkel draad lopen. Die zijn immers mooi verwerkt in de muur. Daarnaast creëer je zo echt een gezellige zithoek rondom je haard.
Handig om te weten als je een elektrische haard wil aanschaffen
Wil je zelf ook de sfeer en warmte van een elektrische haard in huis halen? Dan is er een aantal punten waar je goed op moet letten:
- Bepaal altijd eerst de plek van jouw nieuwe elektrische haard. Moet hier een wand van hout of steen gebouwd worden? En is er al een stopcontact met eventueel aparte groep of moet deze nog worden aangelegd? Dit is echt de basis. Een goed begin is immers al het halve werk!
- Bepaal je budget: een cinewall is altijd iets duurder dan een losse inzethaard. Maar het resultaat mag er dan ook zeker zijn!
- Controleer altijd of de haard die je op het oog hebt, voldoet aan regelgeving en certificaten. Denk daarbij aan TÜV, een belangrijk certificaat bij elektrische producten.
- Besteed daarnaast ook aandacht aan de garantie van elektrische haarden. Is dit op de gehele haard of hebben bepaalde onderdelen een kortere of langere garantieduur? Door hier goed inzicht in te krijgen, kun je verder onderzoek doen naar onderhoud van specifieke producten. Zo blijf je ook na een paar jaar genieten van jouw mooie, nieuwe elektrische haard. Wel zo fijn!