fbpx
zelf sierlijsten maken
Doe het zelf

DIY: sierlijsten op de muur

Steeds meer klassieke invloeden komen terug in het interieur. Marmeren tafels, oude kastjes met sierlijke vormen, kristallen vazen en – niet te vergeten – ‘sierlijsten’. Sierlijsten en ornamenten hebben een echte comeback gemaakt. Onlangs plaatsten we er al een artikel over, die je hier kunt vinden. Benieuwd hoe je zelf sierlijsten kan maken? Michelle legt het je stap voor stap uit!

Sierlijsten voor in mijn eethoek

Ik plaatste ruim 1,5 jaar geleden sierlijsten op de muur in onze eethoek, net nadat wij hier kwamen wonen. Ik was geïnspireerd door het plaatje hieronder dat ik op Pinterest tegenkwam. Prachtig vond ik het en ik besloot dat zelf ook te gaan maken. De muur in de eethoek was nog lichtblauw, dus met twee goede lagen verf maakte ik de muur zeegroen met de matte kleur ‘Ornament’ (mengverf van Karwei). Bij de Praxis kocht ik de sierlijsten. Er is veel keus in lijsten, dus let goed op welke je wilt hebben en welke maat je nodig hebt.

Ik koos voor twee houten sierlijsten met een dikte van 45mm en een lengte van 270cm, zo kon ik twee delen (140cm en 90cm) uit één sierlijst zagen. Een smallere sierlijst is trouwens ook erg mooi. Daarnaast kocht ik doorzichtige kit; “Bison kit Poly Max crystal express” en een verstekzaag setje.

Dit heb je nodig

Wil je zelf sierlijsten maken? Dan heb je het volgende nodig:

 • Sierlijsten
 • Kit
 • Verstekzaag
 • Waterpas
 • Verf en kwasten
 • Rolmaat
 • Potlood
 • Schuurpapier

sierlijsten zelf maken

Stap voor stap sierlijsten maken

 1. Ik zorgde er eerst voor dat ik de muur in de matte, zeegroene kleur verfde.
 2. Daarna keek ik waar ik de sierlijsten wilde plaatsen en schreef de duidelijke maten op een blaadje. Tip: Meet vanuit het midden van de muur waar je de lijsten wil bevestigen.
 3. Op de sierlijsten tekende ik nauwkeurig de juiste maten af (4x 140cm en 4x 90cm) en zaagde de lijsten verstek. Zo passen de hoeken uiteindelijk mooi in elkaar. Ik heb het met de hand gezaagd, maar met een elektrische zaag kan het ook. Doe dan wel echt voorzichtig!
 4. Ik schuurde de hoekjes goed bij.
 5. Ik verfde de lijsten na het zagen in dezelfde kleur als de muur.
 6. Zodra de lijsten waren opgedroogd, kitte ik de lijsten op de muur. Ik begon met de bovenste, horizontale lijst en plaatste deze op de muur met behulp van een waterpas. Ik begon zo’n 20 centimeter vanaf het plafond. Druk de lijst goed aan voordat je de twee verticale lijsten gaat plaatsen. Je kunt de lijst nog iets verplaatsen, voordat de kit echt opgedroogd is. Je hoeft het dus niet in één keer goed te bevestigen, omdat je nog kleine aanpassingen kan maken tot de kit is opgedroogd. Houd daarbij de waterpas steeds tegen de lijst. En als laatste de onderste lijst om de rechthoek compleet te maken.

Afstylen

Ik bevestigde de sierlijsten dus in onze eethoek. Ik plaatste precies in het midden onze boomstam eettafel met eetkamerstoelen en daarboven twee bamboelampen. Een mooie vaas met pampasgrassen en een gouden kandelaar zorgen voor het terugkerende klassieke tintje. Zo zie je maar dat niet heel je interieur klassiek hoeft te zijn om sierlijsten toe te passen. Ik zou zeggen “Ga aan de slag als ik je heb weten te inspireren en geniet jarenlang van jouw eigen DIY sierlijsten!”

Veel plezier met je nieuwe DIY! Laat je me via mijn Instagramaccount weten hoe het is gelukt? Je kunt me vinden via @mich.elle.styling!

Liefs, Michelle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *